«Пророк чи єретик?» – нове поповнення в академічній книгозбірні

Бібліотека Івано-Франківської академії Івана Золотоустого поповнилася ґрунтовним виданням історика Ігоря Медвідя "Пророк чи єретик? Релігійний світогляд Івана Франка".

Медвідь І. Пророк чи єретик? Релігійний світогляд Івана Франка та його взаємини з духовенством / Ігор Медвідь; передм. Ярослава Грицака; Укр. католицький ун-т; Львів. нац. літ.-меморіальний музей Івана Франка; Ін-т Івана Франка НАН України; Ін-т українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України. Львів : Вид-во Українського католицького університету, 2023. 424 с. + 16 іл.

У книжці комплексно досліджено характер та еволюцію релігійних поглядів Івана Франка. Монографія відкриває читачу світогляд Івана Франка в контексті ширших процесів: модернізації, поширення нових ідеологій, розвитку українського національного руху та викликів перед Греко-католицькою церквою.

Чимало уваги приділено розгляду взаємин поета з греко-католицьким духовенством, зокрема двома митрополитами – Сильвестром Сембратовичем та Андреєм Шептицьким. Автор пробує відповісти на питання: чому один із національних пророків був для певної частини греко-католицького духовенства єретиком? Як еволюціонувало це ставлення від часів Франка до сьогодення? І де ті точки дотику, в яких традиції поєднуються з модерністю?

У своїй передмові професор Ярослав Грицак зазначив, що книга стане зразковою монографією, на яку покликатиметься кожен, хто вивчатиме життєтворчість відомого українського письменника Івана Франка.

Дякуємо пану Ігору Медвідю за авторське побажання і автограф для академічної бібліотеки!

Директорка бібліотеки Іванна Стрихар