Академія Івана Золотоустого – учасник престижного проєкту Євросоюзу

Проєкт LIFE MERCURY-FREE реалізовуватиметься в рамках програми LIFE Європейського Союзу. У консорціумі із реалізації проєкту беруть участь 8 партнерів із 6 країн:  Лодзький політехнічний університет (Польща), Івано-Франківська академія Івана Золотоустого (Україна),  Національний університет «Львівська політехніка» (Україна), Краківська гірничо-металургійна академія (Польща), Університет Евора (Португалія), Іноваційний центр (Греція), Університет Камеріно (Італія), Центр віртуальних технологій (Нідерланди).

Метою проєкту є зменшення забруднення навколишнього середовища ртуттю. Партнери планують повести інформаційно-освітню кампанію та комплекс заходів зі зміни поведінки із ртутьвмісними предметами у повсякденному житті. Особлива роль в імплементації проєкту відведена Україні, яка досі не приєдналася до Мінаматської конвенції про ртуть. Роман Завійській, керівник проєкту від Академії, увійшов до виконавчого комітету проєкту зі загальним кошторисом 1,4 млн. євро. Мерії Івано-Франківська та Львова в Україні та Кракова і Лодзю у Польщі утворять чотирикутник інноваційних підходів до утилізації ртутьмісткої побутової продукції.

Проректор Академії Олег Білоус, доцент кафедри богослов’я Роман Завійський і менеджер проєктів та програм Академії Наталія Марчук нещодавно взяли участь в інавгураційному засіданні консорціуму партнерів. Зустріч відбувалася в Лодзькому політехнічному університеті, який виступає координатором проєкту.

Під час інавгураційної зустрічі проректор Академії Олег Білоус наголосив, що «участь у проєкті програми LIFE Європейського Союзу є результатом системної роботи та злагодженої підготовки. Партнери проєкту, беручи на себе конкретні зобов’язання, зможуть показати ґрунтовні результати та розкрити потенціал для спільних ініціатив». В межах робочого візиту Олег Білоус провів зустрічі із представниками партнерських університетів для налагодження співпраці.

«У час коли Україна, навіть попри війну Росії, робить послідовні кроки з набуття членства в Євросоюзі, - зазначає Роман Завійський, - два виші, Івано-Франківська академія та Львівська політехніка, ще задовго до ратифікації Верховною Радою підписаної Україною Угоди з ЄС про участь в програмі з охорони довкілля Life, утворили міжнародний консорціум, який виявився здатним не лише конкурувати за фінансування з сотнями аплікантів програми Life на загальноєвропейському горизонті, але й наповнив цей проєвропейський вектор України конкретикою на наступні 3 роки. Величезна заслуга в цьому наших польських партнерів, зокрема Лодської політехніки», - додав Роман Завийський.

Наталія Марчук презентувала програму реалізації проєкту в Академії та можливості зі залучення стейкхолдерів. «Важливим є не тільки напрацювання спільних документів та рекомендацій, але і їхнє якісне поширення, яке стане запорукою успіху проєкту та підвищення екологічної культури українців», –наголосила Наталія Марчук.

Під час зустрічей у Лодзі було обговорено стратегічні питання реалізації міжнародного проєкту, виокремлено потенційний внесок кожної строни-учасниці в реалізацію мети і завдань проєкту, акцентовано увагу на важливості даного проєкту для України. В контексті реалізації проєкту передбачено ряд заходів інформаційно-просвітницького та технологічно-прикладного характеру задля оптимізації процесів, які пов’язані з поводженням із ртутновмісними приладами і матеріалами для захисту навколишнього середовища. Еко-теологія може стати нам у пригоді.

Довідка

Програма LIFE – це фінансовий інструмент Європейського Союзу для захисту навколишнього середовища. Загальною метою LIFE є сприяння впровадженню, оновленню та розвитку екологічної та кліматичної політики та законодавства ЄС шляхом співфінансування проектів з європейською доданою вартістю. LIFE співфінансував близько 4600 проектів по всьому ЄС із загальним внеском у захист навколишнього середовища та клімату приблизно 6,5 мільярдів євро. Для наступного етапу програми (2021–2027) Єврокомісія запропонувала збільшити бюджет до 5,45 млрд євро. Нові проекти LIFE допоможуть Європі стати кліматично нейтральним континентом до 2050 року, виведуть біорізноманіття Європи на шлях відновлення до 2030 року та сприятимуть екологічному відновленню ЄС після COVID-19.

Минулого літа Україна приєдналася до європейської програми «LIFE» для клімату та довкілля. Відповідну угоду між Україною та Європейським Союзом підписали Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець та Комісар ЄС з питань навколишнього середовища. Угоду також ратифікувала Верховна Рада України.

 

Відеорепортаж