Літургійне мистецтво та розпис храмів нашої Церкви

Сьогодні, 4 березня, студенти другого курсу Академії, з ініціативи викладача літургійного богослівʼя отця Василя Гоголя, мали цікаву та змістовну лекцію про літургійне мистецтво та розпис храмів нашої Церкви. Лекцію провів отець Євген Андрухів, голова комісії сакрального мистецтва Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ.

Отець Євген розповів про літургійне мистецтво Церкви, зокрема про мозаїчне мистецтво, і порівняв ікону з мозаїки зі спільнотою Церкви, наголошуючи, що сам камінець нічого не вартий, лише, коли з камінців створють ікону, тоді вона має сенс і зʼявляється зображення, відповідно так само і в житті християнина.

Голова комісії розповів про важливість та цінність іконостасу, про символіку ікон, які мають сакральне значення і глибокий символізм, а також про основні канонічні вимоги щодо зображень та розміщень ікон на престолі та на іконостасі.

Під час лекції були розкриті питання архітектурних особливостей храму, розпису церкви її стилістичних особливостей, кананонічні вимоги і традиції різних церков. Особливо отець охарактеризував іконописний канон ікон у святилищі та розповів про українську модифікацію іконного мистецтва.

Інфо-центр Академії