Студенти Академії – до 160 років з часу перепоховання Тараса Шевченка на Чернечій горі у Каневі

22 травня 2021 року студенти Івано-Франківської академії Івана Золотоустого під керівництвом директорки бібліотеки п. Іванни Стрихар на запрошення голови Громадської ради при Івано-Франківській обласній державній адміністрації, громадського діяча п. Віталія Перевізника взяли участь у заході, присвяченому 160-річчю з часу перепоховання Тараса Григоровича Шевченка на Чернечій горі у Каневі.

«Обізвемось до тебе, батьку, іще раз нашою рідною материною мовою, що нею ти проспівав, на всю Україну, свої думи пророчі, що нею розважав пекучу тугу свого чистого серця і лив у наші душі вогонь святий. Підіймем до тебе свою тиху немощну річ; рідна та щира, самим серцем проказана, дійде вона до тебе: ти і мертвий її почуєш», - ці слова над гробом Шевченка, як зауважила пані Іванна, у березні 1861 року зачитав український громадсько-політичний і культурний діяч Василь Білозерський. Директорка бібліотеки подякувала пану Перевізнику за добру місію – згуртовувати людей, вшановуючи пам’ять великих українців, і з гідністю прославляти українське слово.

У виконанні студентів Академії Романа Везучого, Тиграна Латишева, Віталія Попика, Віталія Худзіка та Вероніки Яблонь славетний «Заповіт» лунав різними мовами – італійською, білоруською, німецькою, українською та латинською. Голова студентського самоврядування Андрій Жук виступив із промовою українського письменника, фольклориста Пантелеймона Куліша, виголошеної виносом Шевченкового тіла з каплиці Академії мистецтв у Петербурзі, у якій зазначено волю Великого Кобзаря: «Радуйся ж, Тарасе, що спочив ти не на чужині, бо немає для тебе чужини на всій Слов’янщині — і не чужі люди тебе ховають, бо всяка добра і розумна душа — тобі рідна. Бажав єси, Тарасе, щоб тебе поховали над Дніпром-славутом: ти ж бо його любив і малював і голосно прославив. Маємо в бозі надію, що й се твоє бажання виконаємо. Будеш лежати, Тарасе, на рідній Україні, на узбережжі славного Дніпра, ти ж бо його ім’я з своїм ім’ям навіки з’єдночив…».

На урочистостях були присутні громадсько-культурні діячі, письменники, журналісти та мешканці міста.

Щиро дякуємо громадському діячеві Віталію Перевізнику за організацію та проведення культурно-просвітницьких заходів міста, за промоцію читання і любов до книги.

 

Інфо-центр ІФА